Siirry sisältöön
Background

Kehitämme verkkopalvelua ja lisäämme uutta ihmiskeskeistä sisältöä jatkuvasti. Vieraile verkkopalvelussa säännöllisesti jos haluat oppia lisää uusimmista ihmiskeskeisistä aiheista.

AuroraAI-ohjelman opit ja oivallukset esiteltiin Ihmiskeskeisyysfoorumissa

24.12.2022

Ihmiskeskeisyys ja elämäntapahtumalähtöisyys ovat nousseet yhteiskuntamme digitalisaation keskeisiksi käsitteiksi viime vuosina. Ihmisten ja yritysten todellisista tilanteista ja tapahtumista lähtevä toiminta ja palvelukehitys luovat uudenlaiset edellytykset sujuvalle arjelle ja sille, että palvelut voivat hakeutua ihmisten ja yritysten todellisiin tilanteisiin ja tarpeisiin oikea-aikaisesti.

AuroraAI-ohjelma järjesti virtuaalitapahtumana perjantaina 25. marraskuuta Ihmiskeskeisyysfoorumin, joka koostui ihmiskeskeisyyteen ja elämäntapahtumalähtöisyyteen liittyvistä keskusteluista, puheenvuoroista ja näkemyksistä. Keskusteluissa oli mukana kaiken kaikkiaan yli 20 asiantuntijaa eri organisaatioista. Tapahtuman puheenvuoroissa tuotiin esille ihmiskeskeisyys monesta eri näkökulmasta.

Valtiovarainministeriö ICT-johtaja Jarkko Levasma totesi esimerkiksi puheenvuorossaan, että ihmistä ei enää ajatella yhden organisaation asiakkaaksi, vaan näkökulmaa laajennetaan niin, että ihminen on useamman palveluntarjoajan yhteinen asiakas.

Turun kaupungin kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen puolestaan kertoi, miten Turussa koko kaupungin organisaatio on läpäisty ihmiskeskeisyyden teemalla ja huolehdittu johtamalla siitä, että kaikki toimivat sen mukaisesti, miten on sovittu.

Digi- ja väestötietovirastondigitaalisten tukipalveluiden ja yhteentoimivuuden johtaja Mikko Pitkänen korosti, että palvelut eivät ole ihmiskeskeisiä, ellei niihin ole mietitty sisältöjä siten, että ne ovat kaikille ymmärrettäviä, selkokielisiä ja käytettäviä.

Elämän eri tapahtumiin liittyvien palvelukokonaisuuksien digitalisointi ja mahdollisuuksien mukaan automatisointi ovat myös Suomen digikompassiluonnoksen yksi tavoitetila seuraavalle vuosikymmenelle. Johtavana ajatuksena on, miten rakennamme tulevaisuudessa ihmiskeskeistä julkista hallintoa.

Ihmiskeskeisyysfoorumin tallenne kaikkine puheenvuoroineen on katsottavissa täältä (https://www.youtube.com/watch?v=BXGIIlJ59bU)